mobiel menu

Aquavisjes

/home/aquarium/start

De start

Het opstarten

Iedereen die met deze hobby is begonnen (zo ook ik) maakt fouten in het begin, zie het als leermomenten!
Denk bij een tegenslag niet gelijk aan stoppen maar kijk wat er mis is gegaan en hoe je dat een volgende keer anders kunt aanpakken.

Ga bij het starten van deze mooie hobby niet gelijk naar een dierenwinkel/aquarium zaak om een (te) klein aquarium te kopen en vervolgens met vaak (bewust) verkeerde informatie van de winkelier dit vol te proppen met een verkeerd visbestand.
In het ergste geval krijg je ook nog een mooie voedingsbodem aangeraden, omdat de plantjes hier zo mooi op groeien.

Eenmaal thuis begint dan de ellende, je zit met vissen welke niet bij elkaar kunnen en beginnen elkaar te slopen en in de stress te jagen.
Vervolgens loop je tegen het punt aan dat het aquarium niet is 'ingedraaid', je loopt tegen de eerste nitriet piek aan (rond week 2). Vissen leggen massaal het loodje in het ergste geval spoel je het filter nog even goed schoon.

Een goede start

Hoe moeten we dan wel opstarten zal je je ongetwijfeld afvragen. Nou, zo moeilijk is het allemaal niet, er komt echter wel wat geduld bij kijken!
Het belangrijkste is dat je jezelf inleest in welke factoren van belang zijn voor de vissen en planten welke je wilt gaan houden.

  1. bepaal welke vissen je wilt gaan houden en of deze gecombineerd kunnen worden en in welke verhouding (man/vrouw).
  2. bepaal de optimale temperatuur om de vissen te houden, denk hier ook aan bij het combineren van vissen
  3. bepaal welke ruimte (grootte van het aquarium) voor deze vissen vereist is. (beter te groot dan te klein).
  4. bepaal welke waterwaarden de vissen nodig hebben, veelal kan hier iets van afgeweken worden
  5. zorg voor een geschikte bodem, let hierbij erop dat het niet scherp is, sommige bodemvissen vereisen zand, let hierbij op de korrelgrootte (beter geen voedingsbodem)
  6. zorg dat je afwisselend geschikt voer in huis hebt voordat of tegelijk bij de aanschaf van de vissen.
  7. plaats het aquarium op een geschikte plek (stabiele ondergrond, uit direct zonlicht, voldoende afstand van warmte/koude bronnen).
  8. zorg dat de bodem schoongespoeld is en breng een laagdikte van maximaal 4 cm aan, van dun naar dik (voor naar achter) oplopend in het aquarium.
  9. laat het aquarium voor de helft vol lopen met water en plaats eventueel wat hout, stenen en planten (deze vooraf 1 a 2 dagen in een emmer schoon water laten staan).
  10. klaar met inrichten? vul de rest van het aquarium aan met water, stop de nodige stekkers in het stopcontact (verwarmingselement, filter(nadat deze goed is ingericht) etc.).
  11. neem tussen duim en wijsvinger een beetje vlokvoer en strooi dat in het aquarium, let op, een beetje!
  12. stel de verlichting zo in dat deze +- 7 uur per dag aan staat.
  13. laat het aquarium nu zoveel mogelijk met rust, blijf vooral van het filter af, dit wordt nu langzaam aan het huis van verschillende belangrijke bacteriën voor je aquarium. Je wilt in dit stadium niet een te schoon aquarium hebben! Het is de bedoeling dat je dit nu minimaal 3 weken zo laat staan. In die drie weken kun je verschillende taferelen voorbij zien komen, als :
    • schimmel op b.v. hout (soort van vliesje)
    • bruine alg, dit verdwijnt binnen enkele dagen/tot weken vanzelf.
    • slakjes welke met plantjes zijn meegekomen en zich vermenigvuldigen, geen ramp laat lekker zitten
    • planten welke lijken dood te gaan, vaak heeft dit te ermee te maken dat ze 'emers' (boven water) gekweekt zijn en bij het 'submers' gaan, de onderwater vorm moeten aannemen, dit kan enige tijd duren, gepaard gaand met bladverlies.
    • etc...

Bij het opstarten van het aquarium is geduld het halve werk!

* Moerasplanten als echinodorus en cryptocoryne soorten prefereren kleibolletjes (voedingsbolletjes) bij de wortels.

»